Vláknina
Proč je vláknina tak často označována za "kartáč pro naše střeva" a proč je naprosto klíčová pro zdravé trávení a celkové zdraví? Vláknina je nestravitelná složka rostlinné potravy, která, ačkoliv nám nedodává energii, hraje v našem těle nezastupitelnou roli. Rozlišujeme dva hlavní typy: rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, a obě jsou pro nás důležité.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina (např. z celozrnných výrobků, zeleniny, ořechů) funguje jako "objemový" činitel. Zvětšuje objem stolice, urychluje její průchod trávicím traktem a pomáhá předcházet zácpě.
Rozpustná vláknina
Rozpustná vláknina (např. z ovoce, ovsa, luštěnin) na sebe váže vodu, tvoří gelovitou hmotu, zpomaluje trávení a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a snižovat cholesterol. Pro náš střevní mikrobiom je rozpustná vláknina navíc klíčovým zdrojem potravy neboli prebiotik. Jejich fermentací vznikají prospěšná postbiotika, která vyživují střevní stěnu a podporují imunitu.
Zdravá střeva
Dostatečný příjem vlákniny je tak nezbytný pro zdravá střeva, prevenci nemocí (např. kolorektálního karcinomu) a regulaci tělesné hmotnosti. Probiotika se pak postarají o to, aby naše střeva dokázala vlákninu efektivně zpracovat.